PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

Kardoskút község Önkormányzata az Emberi Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2019. évre kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási hallgatók, illetve kezdő hallgatók részére.

Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2018/2019. tanév második, illetve a 2019/2020. tanév első féléve).

Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2019. március hó.

A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerben egyszeri pályázói regisztráció szükséges melynek elérése: https://bursa.emet.hu/paly/palybelep.aspx

Azok a pályázók, akik a korábbi pályázati évben regisztráltak, már nem regisztrálhatnak újra, ők a meglévő felhasználónév és jelszó birtokában léphetnek be a rendszerbe.

A rendszerből kinyomtatott és aláírt pályázati űrlapot a kötelező mellékletekkel a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

Kötelező melléklet a letölthető nyilatkozat kitöltve, és az azon szerepeltetett adatok alátámasztására szolgáló igazolások.

A pályázat rögzítésének és benyújtásának határideje: 2018. november 06.

Részletes pályázati kiírás, valamint további információ kérhető: a Polgármesteri Hivatal irodájában.

Letölthető dokumentumok:

nyilatkozat
palyazati_kiiras_a_2019
palyazati_kiiras_b_2019

 

Kardoskút első díszpolgára: Verasztó Lajos


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Erős a kötődése szülőhelyéhez, amerre jár, jó szívvel emlegeti Kardoskutat. Verasztó Lajos elsőként vehette át a település díszpolgári címét.

Ki lehet az az ember, akit meghatottan, őszinte barátsággal köszöntött Törőcsik Mari színművész? S ki az a kardoskúti pusztából elszármazott, akiről a szeretet nyelvén beszélt videó üzenetben Rúzsa Magdi énekes? Mindkét hölgy ugyanannak a remek embernek gratulált vasárnap este: Kardoskút első díszpolgárának, Verasztó Lajosnak, aki önzetlen lokálpatrióta, akit a mindennapok a fővároshoz kötnek, de a nagy család, a gyökerek és a szülőhelyhez való erős kötődés gyakran hazaszólít Kardoskútra, a pusztába, a tanyavilágba, ahonnan elindult fiatalként.

A kardoskútiak ezen a hétvégén ünnepelték meg először településük önállóvá válását. Az emlékünnepség megható pillanatoktól se volt mentes. Az óvodások arattak nagy sikert, Koszorús Oszkár helytörténész lepte meg a népes hallgatóságot olyan kordokumentumokból hozott információkkal, amelyekre rá is csodálkoztak még azok is, akik jól ismerik településük történetét.

Elhangzott, hogy az 1949-es évben a tanyasi tanács dolgozta ki az önállósulási tervet, Kardoskút községgé szervezését. Áprilisban a belügyminiszter kinyilvánította: Kardoskút önálló község. 1950 februárjában tartottak elöljáróság-választó ülést. Akkoriban 2700 lakossal, 114 belterületi ingatlannal rendelkezett a település. Azóta majd 70 év telt el…

– Ez a nap arra is alkalmas, hogy mi, kardoskútiak a hovatartozásunkat ünnepeljük – tette hozzá Lengyel György polgármester, felvezetve ezzel azt a fotókiállítást, ami a puszta és a kardoskúti emberek életéről szól Csordás Gábornak köszönhetően.

Az önállóvá válás emlékünnepén adtak első alkalommal díszpolgári elismerést helyi kezdeményezésre. A testület döntését kihirdették vasárnap: Verasztó Lajos Kardoskút első díszpolgára, aki a Dover Nyelvi Centrum megalapítója (Dohár Péter, Hencsei Kálmán társaként). Az iskola nevét Dohár Péter és Verasztó Lajos nevének összevonásából kapta. A díszpolgár méltatásában elhangzott, a Verasztó családban 6 gyermeket neveltek, Lajos sikeresen felvételizett a Színművészeti Főiskolára, majd az ELTE angol-magyar szakán diplomázott. 1971 óta foglalkozik nyelvtanítással és oktatásszervezéssel.

Cs. I.

forrás: BEOL

A község időskorú lakosait köszöntöttük


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Október elsejét több országban is ünneplik az Idősek Világnapjaként. Községünkben is néhány éve közösségi alkalmat teremtve egybegyűlnek a falu 60 év feletti lakói. Az idei évben újító szándékkal a település képviselői egy ebédre várták mindazokat, akik elfogadták a meghívást. A mintegy száz nyugdíjas körében hangzott el Vargáné Neller Borbála, a helyi nyugdíjas klub vezetőjének verse, majd Lengyel György polgármester köszöntője. Az ünnepség első felében a település legidősebb hölgy lakosa, idősebb Andrékó Pálné, Ilonka néni meghatódva vette át az ajándékkosarat a falu vezetőjétől. A község legidősebb férfi lakója Kelemen József, akinek otthonába Mórocz Lajos képviselő úr látogatott el az önkormányzat ajándékával. A testület úgy döntött, hogy ettől az évtől kezdve mindazon kerek évfordulós házaspárokat is köszönti,  – az 50. házassági évfordulósoktól egészen a legidősebb párig-, akik szeretnék a községi ünnepség keretében nyilvánosság előtt megünnepelni. Kardoskút legidősebb párja, a 66. házassági évfordulójukat ünneplő Verasztó István és neje, Herczegh Erzsébet. Nemrégiben ünnepelte 60. évfordulójukat Károlyi Jenő és neje, Dér Rozália. Az idén aranylakodalmat ülhetett meg együtt Téren József és neje, Gali Margit. A jókívánságok mellé a helyi nyugdíjas klub tagjai egy-egy szép gondolattal és verssel is készültek, majd megünnepelték a klubon belüli kerek születésnaposokat is. Az ebéd előtti perceket a Főnix színi társulat vidám jelenete zárta. Köszönjük az ebédhez nyújtott támogatást a helyi önkormányzatnak, a közreműködők munkáját és a főzésben nyújtott segítséget Skorka Pálnak és feleségének illetve Simon János klubtagoknak.

 

VNB

Egy nap, amely az egészségről szólt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP)

A Kardoskút Községért Közalapítvány  második alkalommal szervezett egész napos egészségnapot. A színes programokkal megtűzdelt eseményről a kardoskúti Hírmondó következő számában olvashatnak.

Irodalomkedvelők találkozója Kardoskúton


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Perendy Nóra)

Verselők, prózaírók érkeztek az ország minden szegletéből Kardoskútra, szeptember első hétvégéjén, az idei Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat díjkiosztó ünnepségére. Az alkotók többségét szinte baráti szálak kötik össze, s örömmel térnek vissza évente hozzánk, erre a békés kistelepülésre. Több mint harminc éve őrzi a pályázat kiírója, a Móra Ferenc Művelődési Ház a hagyományt, amelyet 1986-ban a művelődési ház akkori vezetője, Nagyné Szöllősi Teréz indított útjára a helyi nyugdíjas klub tagjaival. Terike köszöntőjét követően Lengyel György polgármester üdvözölte a pályázókat. Mára mondhatni kinőtte magát a megyei szintűnek induló rendezvény, s országosan is ismerté vált az idősebb korosztály körében. Ebben az évben 50 pályázó volt 26 településről, köztük a szerbiai Kishegyesről. Öröm volt látni a közreműködő orosházi református iskolások lelkesedését, akik a Bárdos Zsuzsanna zsűrielnök által kiválasztott részleteket olvasták fel a jelenlévőknek. A rendezvényen alkalmat adunk a tollforgatóknak saját alkotásaik felolvasásához, amelyre az ebéd előtti időszakban most is lehetőség nyílt. Az ízletes ebéd és a kellemes beszélgetések után kora délután mindenki hazafelé vette útját.

Ezúton szeretném megköszönni támogatóinknak a díjkiosztó ünnepséghez nyújtott anyagi és tárgyi felajánlásokat. A rendezvény lebonyolításában közreműködők segítségét, akik munkája révén még szebbé tettük rendezvényünket.

A 2018. évi díjkiosztó ünnepség támogatói voltak:

Kardoskút Község Önkormányzata, Kardoskúti Zrt., Gera József (Makó), Nagyné Szöllősi Teréz (Kardoskút), Kincses István (Kardoskút), Szemenyei Sándor (Kardoskút), Mórocz Lajos, Farkas László és Kocsány Gábor pörköltfőzők

A Kardoskúti Antológia 2018-ban megjelent kötete 1700.- Ft-os egységáron megvásárolható a művelődési házban.

Díjazottak névsora:

Vers kategória:

1. helyezett: Soós Tamásné Reitinger Jolán: Zsoltár
1. helyezett: Hajdrik József: Összesimulva
2. helyezett: Lunczner: Gyula: Soha többé
2. helyezett: Dr. Radmila Markovity: Rejtett Erőm
3. helyezett: Varga András: A Bodrog
3. helyezett: Zvolenszkiné Konkoly Juci: Hitébe fúlt

Vers különdíjasok:

Ötvösné Németh Edit: Tavaszi ritmus
Sámel Mária: Ne feledd
Horváth Jánosné: Lehet-e még?…
Dr. Csikai Erzsébet: Jó párkapcsolat
Rákóczi Rudolf Géza: Meditáció
Hunyadvári István: Apósomra emlékezve
Máté Lajos: Noé életéből
Dócs György: Ahol a ragyogás örök

Próza kategória:

1. helyezett: Dr. Bálint Jánosné Ágoston Ilona: Folyó a város felett
1. helyezett: Tátos Gyöngyi: A diófa
2. helyezett: Dimák Béla: Mindenki szívében hordja saját világát
2. helyezett: Tara Scott: A másik oldal
3. helyezett: Sonkolyos Márta: A babakocsi
3. helyezett: Fabinyi Gáborné: Borbíró Lajos – egy régi pályázó emlékére

Próza különdíjasok:

Surinya Antalné Mari Mária: II. világháborús emlékeim
Dimák Béláné: A béke szigete
Vörös Pál: Gyökerek
Viczián Pálné: Temetek
Németh Józsefné: Mesél a nádas
Földesné Rézmovits Gizella: A táska
Kothencz József: Az első áldozat
Áchim Pál: Humoros írás egy kalauzról

Poroszlói kirándulás


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Kellemes időjárással kedvezett augusztus végi poroszlói kirándulásunkhoz a természet. A nap programjában a Tisza-tavi Ökocentrum látnivalóinak megtekintése szerepelt, amely Magyarország első, őshonos fajokat bemutató látógatóközpontja. A 45 fős kiránduló csapattal először egy érdekes 3D-s természetfilmet néztünk meg, amely alaphangulatot varázsolt a nap további programjaihoz. Ezután idegenvezetésben volt részünk, ahol megcsodálhattunk különféle állatokat és közelebbről is megismertük a Tiszatavi élővilágot. Élményeinket az Európa legnagyobb édesvízi aquváriuma is gazdagította, ahol sokféle halfajtát ismerhettünk meg testközelből. A csoport ezután a csónakkikötő felé vette az irányt, ahol három kishajó vitt el bennünket a közel egy órás hajókázásra. Közben túravezetőnk magyarázata színesítette az utat. A délután szabadprogramja után hazafelé vettük az irányt. Az utazási költségeink nagyobb részéhez köszönjük az önkormányzat hozzájárulását.

Rangos sakkozók mérkőznek községünkben

További fotókért kérem, kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB)

Kardoskút művelődési háza ad otthont az idei évben annak a négynapos sakkversenynek, amely 29. alkalommal került megrendezésre. Az idősebb Bacsur Imréről elnevezett FIDE-OPEN sakkverseny játékosainak a Magyar Sakkszövetség versenyengedélyével vagy külföldiek esetében frd-díjjal kell rendelkezni. A megmérettetésre harmincnégyen neveztek, a legmesszebbről érkezett játékos Németországból utazott községünkbe. A svájci rendszerű, 7 mérkőzésből álló versenysorozat vasárnap koraeste zárul, ekkorra dől majd el, hogy ki nyeri az idei versenyt. Emellett új színfolttal is gazdagodott a sakkozók játéklehetősége, mivel az első játéknap estéjén az ismert helyi sakkozó,  néhai Héjja András tiszteletére – családja és ikertestvére – egy emlékversenyt alapított és vándorkupát ajánlott fel, amely várhatóan évről évre új gazdára fog találni. Az első verseny 2×5 perces villámpartijaira amatőrökkel bővült a játékosok köre, akikből 19-en neveztek. Kardoskúti színekben Héjja Bálint játszott. A nevezési díjakból befolyt összeg az első négy helyezett között került kiosztásra.

Az I. Héjja András Schnell Emlékverseny végeredménye az alábbi:

  1. helyezett: Bíró István
  2. helyezett: Győri Szabolcs
  3. helyezett: Dr. Zalai Mihály
  4. helyezett: Kakuk Sándor

Emléktábla avatás a régi Farkas iskolánál

További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VP.)

Július utolsó hétvégéjén Kardoskút Község Önkormányzata és a Faluszépítő és Turisztikai Egyesület emléktábla avatásra várta az egykor iskolaként működő, ma már a Prozlik házaspár otthonául szolgáló épülethez az érdeklődőket. Az eseményre közel kétszázan érkeztek az ország minden szegletéből. Vendégeink között köszönthettük az Olvasókörök Országos Szövetségének mintegy száz tagját, Deák György társelnökkel az élen, akik programjukba illesztették a kardoskúti eseményt. Az ünnepség Lengyel György polgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd Csotó Nagy Istvánné Klárika tanár néni az iskola történetét idézte fel. A visszaemlékezést Farkas Ágnes folytatta, akinek egykoron édesanyja tanított ezen falak között. Az emléktábla leleplezését követően a vendégek Pusztaközpont felé vették az irányt, ahol az Olvasókörben a helyi turisztikai egyesület a Pusztatalálkozóra várta a vendégeket. Ebéd előtt Deák György és Rózsa Zoltán múzeumigazgató előadására került sor, majd a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület színjátszóinak vidám jelenetét tekinthették meg a résztvevők. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Vargáné Neller Borbála