Az első gyertya

111125_adventi_koszoru_keszites_RJ_027
További fotókért kattintson a képre. (Fotók: Rajki Judit)

Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!
Rónay György: Advent első vasárnapja

Több, évek óta tartó hagyomány van a művelődési ház berkein belül. Ezek közül az egyik, hogy advent első vasárnapja előtt elkészítjük közösen a község adventi koszorúját. Az ünnepeket megelőző időszakban a keresztény ember készül karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére. A népi jámborság megnyilvánulásai az ádventi koszorú mellett a karácsony előtti betlehemezés, és a keresztény család közös Szent Család-járása. Amíg a betlehemezés karácsony eseményeit mondja el, addig a Szent Család-járás inkább a felkészülés ájtatossága a családi otthonokban.

Újra Igen

gojdarek_50
(Fotó: Varga Pál)

Gojdár Imre és felesége 2011. szeptember 24-én ötven év házasság után megerősítették egykori fogadalmukat. Ezúton kívánunk nekik hosszú boldog életet és sok boldogságot!

Településmarketing napról napra

Fotógaléria ITT…

A búcsú napja – vasárnap7. nap (július 3.)
Eötvös Pál

dr. Eötvös Pál a MÚOSZ elnöke Kardoskúton (Fotók: Rajki Judit)
 

A települési önkormányzati honlapok és a települési internetes portálok elemzésével kezdődött az egyhetes kardoskúti képzés zárónapja. A résztvevőknek Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő adott értékelést ezekről a honlapokról: elemezte az oldalak színvilágát, elrendezését, felépítését, és külön kitért az átláthatóság szempontjaira is. Mint mondta: az önkormányzatok gazdálkodásával, pályázataival, közbeszerzéseivel kapcsolatos információk mellett rendkívül fontos az is, hogy megtalálható legyen a képviselők e-mailes elérhetősége, valamint hogy a települések a honlapjukon éljenek az interaktivitás internet adta lehetőségeivel. Kiemelte, hogy Kardoskút honlapja a legtartalmasabb honlapok egyike a vizsgált internetes oldalak közül. A honlapok értékelését követően a képzés résztvevői értékelték az előadók és a szervezők munkáját, majd pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke, Eötvös Pál adott tájékoztatást a hallgatóknak az újságíró-szövetség tevékenységéről. Zárásként a résztvevők a MÚOSZ elnökétől és Ramasz Imre polgármestertől vehették át a képzés elvégzését igazoló tanúsítványt, majd Gönczi Mária képzésvezető ajándékkal köszönte meg Neller Borikának és Varga Pálnak az áldozatos szervezőmunkát. A hallgatók mindkettőjüknek vastapssal fejezték ki köszönetüket. A képzés résztvevői végül egy kiváló marhalábszárpörkölttel, egy csodálatos meglepetéstortával (Borika és Pali ajándékaként) és remélhetőleg hasznos tudással és élményekkel felvértezve intettek búcsút Kardoskútnak vasárnap délután.
110703_telepulesmarketing_es_media_kepzes_RJ_057
A Ficsor Zoltán aranykoszorús cukrászmester által készített “csoda”.

Kedves Kardoskúti Barátaink!
Szeretném megköszönni Kardoskút Község Önkormányzatának és vendégszerető lakóinak, hogy lehetőségünk volt az elmúlt hetet az újságíróképzés hallgatóival az Önök kedves kis településén tölteni.
Bár a napi munkánk mellett nagyon kevés időnk volt arra, hogy nagyobb sétát tegyünk a rendezett, szép kis utcákon, a parkban, vagy arra, hogy hosszabban beszélgessünk az ott élő emberekkel, azért nagyon szép  emlékképünk lesz arról, hogy milyen is volt Kardoskúton.

Reméljük, hogy visszatérhetünk jövőre is!

Gönczi Mária képzésvezető

a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Helyi Lapok Szakosztályának titkára

Kapcsolódó linkek:
Eötvös Pál a kommentelési ügyet nem kommentálta. (hir6.hu),
Országos képzés Kardoskúton (oroscafe.hu)

————————————————————————————–
Változó az időjárás –
6. nap (július 2.) 

Szikrázó napsütésre ébredtünk és töretlen lelkesedéssel indultunk a szombati napnak. Az egész héten felhalmozott tudás a fejünkben, a cikkeink szerzői kéziratai már a papíron, vagyis a nehezén már túl vagyunk – gondoltuk. Nem így lett. Elsőként Nagy Gábor Miklós médiaszakértő segítségével a lapterv alapján kiválogattuk, hogy melyik írás mellé melyik fényképet tegyük az újságba. Nehéz dolgunk volt, hiszen rengeteg jó kép készült. Odakint egyre borult, idebent pedig Miklós magyarázta nekünk a szerkesztők feladatát. Az oktatáshoz cikkeink szerkesztői kéziratai szolgáltak mintául. Megtudhattuk többek között, hogy a helyesírás és a helyesen írás az írott és az elektronikus sajtóban egyaránt nagyon fontos. Kötőjelből például három különböző fajta is van, és nem mindegy, hogy melyiket mikor és hogyan használjuk, a római számoknak pedig inkább az IQ-tesztekben van a helye, mint az újságban. A szünet után Barna Ildikó tördelőszerkesztő ismertetett meg minket szakmája rejtelmeivel, amikor a tördelőprogramokról és a tördelési szabályokról mesélt. Megtudtuk, hogy a kevesebb mindig több, hogy a tipográfia sarkos művészet, valamint hogy a Word újságszerkesztésre alkalmatlan. Most láttam meg milyen érdekes szakma ez, ha Vágási Feri annak idején a Szomszédokban nemcsak panaszkodik a sok munkájára, hanem kicsit többet mesélt volna róla, lehet én is kedvet kapok hozzá. Ebéd után már dörgött az ég, mi pedig Ildikó és Miklós segítségével az újság tördelésébe és korrektúrázásába fogtunk. Egyik hallgatótársam azt mondta: „egy igazi vérbeli író minden betűjéért harcol”. Kiderült, mi még nem vagyunk ilyenek, de már majdnem, valamint az is, hogy más írásában sokkal könnyebb a hibát megtalálni, mint a sajátunkban. Az írások nyílt elemzése, javítása, kicsit felborzolta a kedélyeket, amelyeket Gönczi Marika képzésvezető igyekezett elsimítani. A beszélgetés olykor-olykor hevesebb volt, de aki odafigyelt az rengeteget tanulhatott belőle. Persze egy vérbeli újságíró nem sértődős, vagyis nekünk sem szabad. Vacsorára kisütött a nap, a kedélyek lassan megnyugodtak. A nehezén pedig talán végre tényleg túl vagyunk.

Barna Ildikó tördelőszerkesztő
Dr. Petróczi Gáborné Barna Ildikó tördelőszerkesztő
További fotókért kattintson a képre.

Ötvösné Oláh Szilvia (Battonya)
Fotók: Rajki Judit

 

———————————————————————————————–
“Terepmunka” – 5. nap (július 1.)110701_telepulesmarketing_es_media_kepzes_RJ_005

Péntek a megmérettetés napja volt – vagy talán vizsganap – amikor az újságírótanoncok kirajzottak Kardoskút utcáira, hogy az előző napon kapott vizsgafeladataikat végrehajtsák. Interjúk, riportok, soha nem látott emberek és életek. A tét pedig nem kicsi. Vajon sikerül-e öt nap felkészülés után bebizonyítni, hogy jól megtanulták a leckét. Az anyaggyűjtés, az írások és a fotók készítése egész napos elfoglaltságot jelentett. A hallgatók többek között megismerhették és leírhatták a többgenerációs vőfélycsalád, a nemrég nyugdíjba vonult dajka néni és a Máltán gyakorlatot szerzett, ifjú szakács történetét. A nap végén, mindenki igyekezetett betartani a szigorú leadási határidőt. Hogy végül hogyan sikerült? Mindezt megtudhatják, ha elolvassák a július elején megjelenő Kardoskúti Hírmondót.

Adorjánné Fehér Éva (Isaszeg)
Fotók: Rajki Judit

———————————————————————————————–
Sajtóelmélet és gyakorlat – minden mennyiségben – 4. nap (június 30.) 110630_kardoskuti_telepulesmarketing_es_media_kepzes_RJ_009
Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő
További fotókért kattintson a képre.

A képzés félidejéhez érkezve ezen a napon Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő állt a képzeletbeli pódiumon. A délelőtti első felvonásában a különböző médiumok bemutatásán keresztül a sajtóelmélet alapjaiba vezette be a hallgatókat. Előadásában kiemelte, hogy egy újságírónak elengedhetetlen a műfajok tökéletes ismerete. Olykor humorral fűszerezve beszélt az újságírásról és az újságírók feladatáról, és példákkal illusztrálva mutatta be a hírérték fogalmát, a lap struktúráját, a cikkek felépítését, a címadás szerepét és fontosságát, rávilágítva az újságíró felelősségére is. A különböző sajtóműfajokat bemutatva szemléletesen vázolta fel többek között azt, hogy mi az alapvető különbség az interjú és a riport között. Emellett módszertani útmutatást adott a hallgatóknak ahhoz is, hogy miként készíthetnek egy jó interjút, és kitért a helyes riporteri magatartásra és a kérdezési stílusokra is. Ezt követően beszélt az úgynevezett véleményközlő műfajok – köztük a vezércikk, a kommentár, a hírfej, a glossza, a jegyzet, a publicisztika, a tárca és a pamflet jellemzőiről, majd a kritikai műfajokkal kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze. A műfajelméleti bevezetést követően a délután már a gyakorlat jegyében telt el, ugyancsak Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő moderálásával. A hallgatók egy képzeletbeli sajtótájékoztatón vettek részt, amelyről aztán közös munkával hírt írtak és tudósítást készítettek. A szituációs játék már ráhangolódásként is szolgált az igazi gyakorlati feladatokra: a hallgatók ugyanis megkezdték a felkészülést a pénteki napra, amikor is „élesben”, cikkekkel kell megtölteniük a kardoskúti újságot.

Vigh György (Budapest)
Fotók: Rajki Judit

———————————————————————————————–


Marketing és protokoll
3. nap (június 29.)110629_telepulesmarketing_es_media_kepzes_RJ_014
Harmadik napjához érkezett a Településmarketing és média képzés, amelynek keretében szerda délelőtt Nagy Gábor Miklós kommunikációs szakértő tartott előadást a marketing on-line alkalmazásairól. Előadásában kitért az interneten történő megjelenés hatékonnyá tételének lehetőségeire, valamint az elektronikus hírlevelek és az on-line hirdetések különböző változatainak bemutatására.  Ezen túl szó esett a közösségi oldalak és a blogok marketing szempontból történő kihasználhatóságának lehetőségeiről is. A délutáni órákban  Görög Ibolya protokoll szakértő előadását hallhatták a jelenlévők, akik betekintést nyerhettek az általános és közéleti viselkedéskultúra rejtelmeibe. Az előadó számos hétköznapi példán keresztül mutatta be, hogy bizonyos élethelyzetekben hogyan illik viselkedni. A megfelelő viselkedéskultúrán túl felhívta a figyelmet a megfelelő öltözködés fontosságára, valamint a hibás verbális és nonverbális kommunikáció buktatóira. A nap végére ismét számos hasznos és új információhoz, tudáshoz jutottak a képzésen résztvevők.

Erdélyi Tünde (Csanádpalota)
Fotók: Rajki Judit

——————————————————————————————-

A fotózástól a sajtószabadságig 2. nap (június 28.)
Gönczi Mária hétfői, helyi lapokról és az újságról tartott előadásai után kedden Kleer László – a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztályának elnöke – vezetett be minket a fotózás rejtelmeibe. Mókás példákkal szemléltette a fényképezés közben előforduló hibákat, ismertette többek között a fotó szerepét és hatását az újságban és egyéb felületeken. Megtanulhattuk a fotózás alapismereteit és megtudtuk végre, hogy mit is jelent a mélységélesség, vagy az aranymetszés fogalma. Az előadás után végignéztük közösen a hallgatók által készített fotókat és Kleer László fotóriporter úr ellátott minket jó tanácsokkal, trükkökkel és ötletekkel. Egy kis pihenő és az ebéd után dr. Halák László újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottságának elnökének előadását hallgattuk meg a sajtóetikáról, sajtójogról és a sajtószabadságról.  Jól elraktároztuk, hogy konokul ki kell tartanunk amellett, amit jónak látunk illetve, hogy ,,Gondolatszabadság van… Gondolj, amit akarsz, de kiadni, leírni?!?”. Az előadás végén lehetőségünk nyílt a munkánk során felmerülő kérdésekre válaszokat kapni, majd a csoporttal és az előadókkal az eső ellenére kilátogattunk a pusztaközponti múzeumba, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti telepére, ahol Kotymán László természetvédelmi tájegységvezető mesélt nekünk például a Fehértó kialakulásáról, élővilágáról és a hely sajátos hangulatáról. Vacsora után nyugovóra térve türelmetlenül várjuk a következő napot.

110628_telepulesmarketing_es_media_kepzes_RJ_008

Kapcsolódó link: Kardoskúti sajtónapok – szó nincs erőltetett menetről (www.hir6.hu)

———————————————————————————————–

1. nap (június 27.)
csoportkp_marketing

Szerencsésen megérkeztek hétfő délelőtt Kardoskútra a Településmarketing és média elnevezésű képzés résztvevői. A szálláshelyek elfoglalását követően egy közös ebéd mellett kezdtük az ismerkedést. Kora délután Ramasz Imre polgármester köszöntötte a résztvevőket és röviden bemutatta településünket. Az érdemi munka kezdeteként Gönczi Mária képzésvezetőtől hallgattunk meg egy előadást a helyi lapok szerepéről, feladatáról és az  újság szerkesztésének alapelveiről.
Varga Pál
(Fotó: Rajki Judit)

Az elmúlt testületi ülés hivatalos jegyzőkönyvei

Kardoskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi Bizottságának 2011. március 23-án megtartott ülésének hivatalos jegyzőkönyve IDE kattintva ismerhető meg.
Kardoskút Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete  2011. március 31-én megtartott soron következő nyilt ülésének hivatalos jegyzőkönyve IDE kattintva ismerhető meg.