A kupa az idén sem vándorolt máshoz


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB.)

2011-ben hirdette meg először a művelődési házzal karöltve Seres Péter, a Klub 120 Biliárd Egyesület vezetője kardoskúti versenyzők részére a Kardoskút Biliárdbajnoka címért folyó versenyt. Tíz év óta töretlen népszerűséggel versengenek egymással a helyiek, a vándorkupa igen ritkán vándorol át az előző év bajnokától máshoz. A versenynap elején a szervező köszöntője után Seres Péter ismertette a nevezőkkel a tavaly óta történt szabályváltozásokat. 2019-hez hasonlóan, most is tizenegyen mérkőztek meg egymással három asztalon. Sorsolás útján három csoportba kerültek a versenyzők, majd minden csoport első két legjobbja került a középdöntőbe, ahol szoros mérkőzések után délutánra kialakult a legjobbak versenye. A Kardoskút Biliárdbajnoka címet az idén sem tudta elvenni Seres Pétertől a második helyezett Szük Tibor, aki egy hajszállal maradt csak alul. A harmadik helyet Kovács Jánosnak sikerült megszereznie, a negyedik helyen Farkas Zoltán végzett. Az eredményhirdetéskor minden versenyzőnek gratulált Varga Pál polgármester, majd Török Attila képviselővel együtt átadták a legjobbaknak járó oklevelet és ajándékot. A nap legfiatalabb, ügyeskezű versenyzője Nagy Dávid különdíjban részesült a verseny szervezőinek döntése alapján. A tíz éves hagyomány jövő januárban ismét folytatódik, addig is a művelődési házban lehetőség van biliárdozni. Legközelebb április hónapban a Lantos emlékversenyen mérhetik össze technikai tudásukat a sportág szerelmesei, ahova vidéki játékosok részvételét is várjuk.
VNB

Tájékoztatás a kialakult villamos hálózati problémáról

Tisztelt Polgármester Úr!

Már több mint húszezer háztartásban állították vissza a villamosenergia-szolgáltatást az NKM Áramhálózati Kft. szerelői. Azonban a hétvégén is kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén és különösen Békés megyében és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég. A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de az NKM Áramhálózati Kft. napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán.

A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara napközben sem olvad el, így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata. Szerda óta 198 középfeszültségen keletkezett üzemzavar elhárításán kellett dolgozni munkatársainknak. Megerősített létszámmal, napok óta folyamatos, 24 órás folyamatos munkavégzés mellett 20 oszlopot, 10.000 méter vezetéket és 200 kötőelemet cseréltek ki. Az NKM Áramhálózati Kft. mintegy 800 ezer ügyfeléből az üzemzavar naponta 5-8000 ezer embert érintett csupán. Ma a déli órákban 1800 alatt van az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél okozott áramkimaradást.

Jelenleg is több tucat szerelőcsapat dolgozik kosaras- és darus gépjárművekkel és az NKM Áramhálózati Kft. gallyazó csapatai is segítik a helyreállítást. A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal dolgozik, csak szombaton több mint 2000 hívást fogadtak.  Az időjárás előrejelzés szerint vasárnap enyhébb idő lesz, így a további jegesedés is csökkenhet.

Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai mindent megtesznek, hogy a téli időjárás okozta üzemzavarokat a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák és minden ügyfélnél folyamatos legyen a villamosenergia-szolgáltatás.

Köszönjük ügyfeleink türelmét!

A Don-kanyarban történtekre emlékeztek Békés megyében


Forrás: BEOL.HU (Cs.I.)

A doni emlékmenet katonaruhás és civil résztvevőivel találkozhattak a 34 kilométeres úton, akik Tótkomlós, Kardoskút és Orosháza térségében jártak január 18-án.

Idén is meghirdette és megrendezte az emlékező menetet a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nagy Zoltán ezredes vezette Békés megyei szervezete az orosházi szervezet vezetőjének, Antal László hagyományőrző alezredes, városi elnök irányítása mellett. Kardoskúti koszorúzásuk előtt a helyiek megvendégelték a kitartó csapatot.

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1943 januárjában, a második világháborúban a Szovjetunióban, a Don-kanyarban, Voronyezs térségében tragikus csapás érte a II. magyar hadsereget. Soha a magyar történelemben ekkora emberveszteség nem érte ütközetben a magyarokat. Nagyon kevesen élnek az akkori túlélők közül. Előttük és elhunyt bajtársaik, köztük a hősi halottak emléke előtt tisztelegtek azok, akik részt vettek az idei doni emlékmenet Békés megyei eseményén.

Bővebben….

Akadozik az áramszolgáltatás

Tisztelt Polgármester Úr!

Az NKM Áramhálózati Kft. tájékoztatja Önöket, hogy a téli időjárás helyenként átmeneti problémát okoz a villamosenergia-szolgáltatásban. Hálózatunkon a jelentős jegesedés és zúzmara lerakódás következtében zárlatok és vezetékszakadások fordulhatnak elő.

Ezen hibák elhárításán szakembereink folyamatosan dolgoznak, azonban előfordulhat az is, hogy hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradások jelentkeznek, amelyek elhárításáig kérjük ügyfeleink megértését és szíves türelmét!

December a meglepetések, az ajándékozás hónapja

További fotók a gulyásleves főzésről a fotóra kattintva érhető el. (Fotók: KH, VP.)

Községünkben is számos program várta a gyerekeket, családokat az év utolsó heteiben. Mikulásváró programunkat a megyei könyvtár és az önkormányzati EFOP pályázat által támogatott gyermekműsor és Csordás Tibor énekes színesítette. A hagyományoknak megfelelően a Mikulás sem érkezett üres zsákkal a gyerekekhez.  Ezúton köszönjük meg az idén is a Magyar Földgáztározó Zrt. önzetlen felajánlását, hiszen a gyerekek és az óvodások örömmel vették kézbe a tartalmas édességcsomagot. Az adventi időszak vasárnap délutánjain közös gyertyagyújtásokat szerveztünk, ahol a negyven-ötven résztvevő mindig jóízű baráti beszélgetésekkel zárták a programot. Harmadik vasárnap tartottuk a községi karácsonyi ünnepséget, ahol Liszi Melinda színművésznő és párja műsorát követően Pápai Attila lelkész adventi gondolaival, a csillagszórók fényeinél közös énekléssel a karácsonyfa körül ünnepeltünk. A fára a kreatív kör és az önkéntesek szebbnél szebb díszeket készítettek közösen. Köszönjük szépen Bánki-Horváth Gabriellának a községnek felajánlott gyönyörű ezüstfenyőt. A nagy méretű fenyő kivágását díjmentesen vállalta Lászik Róbert vállalkozó, az NKM áramszolgáltató és az Oros-com Kft. pedig díjmentesen segített az útban lévő vezetékek eltávolításában, majd visszaállításában. A karácsonyi ünnepségen a kézműveskedés sem maradt el, többünk saját díszeket készített otthonra és a barátoknak. Hagyományos szeretetteljes meghívás a lakosság részére a karácsony előtti gulyásleves főzés is, ahol számos helyi magánszemély és támogató jóvoltából ízletes ebédet készítettünk öt nagy üstben. Az idén mézeskalácsokkal is sikerült meglepnünk a lakosságot, amiket önkénteseink szívből és örömmel sütöttek meg erre az alkalomra. Az évet mulatozással búcsúztatjuk, a szilveszteri programon telt házas lesz a művelődési ház.
VNB.


A Mikulás ünnepség fotói a fenti képre kattintva érhetőek el.  Fotók: PN.


A második gyertyagyújtás fotói a fenti képre kattintva érhetőek el. (Fotók: PN.)


A községi karácsonyi ünnepség fotói a fenti képre kattintva tekinthetőek meg. (Fotók: PN.)

A gulyásleves főzéséhez anyagilag vagy alapanyagokkal hozzájárultak:

Bajnóczi Pál, Bánfi Lászlóné, Barna László, Binecz János és családja, Csizmadia Pékség, Orosháza., Csiki Erzsébet, Fánczi István, Felföldi László, Gál József, id. Lantos János, ifj. Rajki József, Jámborcsik József, Jankó Erzsébet, Kábelkontroll Kft., Kapuné Sin Anikó, Kocsis Péter, Laurovics István, Móga Lászlóné, Mórocz Lajos, Nagyné Szöllősi Teréz, Őzse Zoltán, Panyik Ferenc, Papp István, Patócs Éva, Pintér Erzsébet, Ramaszné Tóth Ibolya, Simon János, Süle Antal, Szabó László, Tibáné Hamvasi Zsuzsanna, Varga Pál és további több mint húsz segítő…

Betlehemi jászol és déli harangszó az idei adventtől


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: PE.)

Advent első hétvégéjén megszólalhatott a déli harangszó Kardoskút templomának tornyában, amely ezután minden nap megkondul. Az automatizálást Stelbaczki Sándor díjmentesen elvégezte, Varga Pál polgármester vállalta fel a fenntartáshoz kapcsolódó áramdíj éves költségét.

Az adventi gyertyagyújtás közösségi alkalmát hét éve a parkban tartjuk, ahol polgármesteri köszöntővel vette kezdetét a programsorozat. Varga Pál a testület nevében köszöntötte a lakosokat, akik szép számmal eljöttek a község szívébe – fejezte ki örömét a település vezetője.  A közeledő ünnepre készülve jólesik egy kicsit kiszakadni a mindennapokból és elcsendesedni – az otthon, a család  mellett közösségben is készülni lélekben a karácsonyra. Az ünnep lényegét közelebb hozza számunkra a most elkészült betlehemi jászol is, amelyet Andrékóné Katika szorgalmazott. A megvalósításhoz az önkormányzat a jászol elkészítésének alapanyagához és a kis szobrok költségéhez járult hozzá. Az elkészítést Őzse Zoltánnal és Andrékó Pálnéval közösen vállaltuk – mondta el a polgármester.  A gyertyagyújtás ünnepsége már a kihelyezett betlehemi jászol mellett zajlott, ahol a Fekete Zita kirendeltségvezető által összeállított műsort az önkormányzat és intézményeinek dolgozói nagy örömmel tolmácsolták. A műsor után Nagy Zoltán református lelkész Isten hozzánk intézett adventi gondolatait osztotta meg, majd énekszó kíséretében meggyújtotta az első gyertyalángot. A baráti, családias hangulatú összejövetel jóleső beszélgetéseknek, gondolatcseréknek adott lehetőséget a forró tea, kalács mellett.

Hat évtizedes a kultúra háza


Perendy Nóra és Szóró Alexandra fotói a nevekre kattintva érhetőek el.

1959. november 28-án, hatszáz fős vacsorás bál keretében nyitotta meg kapuit a Kardoskútiak művelődési háza. A 60. évforduló kapcsán az önkormányzat hasonlóképpen egy zenés vacsorás bálra hívta a lakosságot, hogy az intézmény egykori kinevezett vezetőivel közösen emlékezzenek vissza az elmúlt évtizedekre. Varga Pál polgármester a művelődési ház falai között megélt gyermekkori emlékeit is felidézte köszöntőjében. A művelődési ház programjait 2006 óta szervező Vargáné Neller Borbála a múlt századra is visszautalt gondolataival, amikor a puszta egyszerű embere a környéken is népszerű olvasókörökben találta meg a közösségi művelődés különféle lehetőségeit. Kiemelte, hogy az ötvenes évek végén a kisközség csak néhány évvel volt túl az önállósodás útján, saját tanáccsal rendelkezett, családi házak épültek, a belterület épült és szépült. Ehhez a fejlődéshez a kulturális lehetőségek bővülése – az épülő művelődési házzal – szintén hozzátartozott. Érdekességképpen elmondta: a hasonló nevű Kadarkút helyett, Kardoskúton vetették meg az alapját a művelődési háznak, amely azóta is népszerű a helyiek és a környékbeliek körében színes programlehetőségeivel. Így egy véletlen tévedés által épülhetett meg a szép nagy művelődési ház a kisközségben. Az ünnepség keretében az intézmény korábbi kinevezett igazgatói, Verasztó József (1984-1986) és Nagy Lászlóné (1986-1991) idézte fel a 80-as évek kultúrházas emlékeit, érdekességeit. Illetve megemlékeztek azon igazgatókról, akik már nincsenek közöttünk: Havasi Dezsőre (1959-1960) Susán Gézára (1960-1980), Csotó-Nagy Istvánra (1980-1984) és Lengyel Györgynére (1991-2006). A vacsora előtt Antali Zoltán táncpedagógus felnőtt tánciskolásai zárták a hivatalos programot, színvonalas bemutatójuk nagy sikert aratott. A kétszáz fős vendégsereg jó hangulatáról a továbbiakban Arany Misi és zenekara gondoskodott, a bográcsos marhapörköltet a helyi pörköltfőző hagyományokat őrző Mórocz Lajos és főzőcsapata díjmentesen készítette. A résztvevők nem maradtak édes íz nélkül sem, mivel Ficsor Zoltán Príma-díjas, aranykoszorús cukrászmester óriástortáját szegték meg a vacsora után az egykori vezetők. A művelődési ház előcsarnokában berendezett kiállítás nézői örömmel idézték fel személyes élményeiket, amelyeket az egykori könyvtári bútorzat mellett a vetítőeszközök, régi vendégkönyvek, s a kedvelt kagylófotel idézett meg a múltból.

(A kiállítás november 28-ig megtekinthető.)

PE