„Jó ide bejönni!” – Egy nap a kultúra központjában


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: VNB, VP)

A Közösségépítő Kultúránk Program keretében Kardoskút kiránduló csoportjával Lakitelekre látogattunk el. A Hungarikum Ligetben elsőként a Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban átadott klasszicista stílusban épült székházához vezetett utunk. Az épület külső homlokzatán a szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és magyar őstörténet legfontosabb pillanatait, amelyekről csoportkísérőnk beszélt. A székház közösségi termei a közművelődési szakma kiemelkedő képviselőinek, Beke Pálnak, Dr. Balipap Ferencnek és Kígyós Sándornak állítanak emléket. A termek ablakain különleges batik függönyöket láttunk, melyek Makoldi Gizella textilművész keze munkáját dicsérik. Az épületben „A Szakkör” központi kiállítását is megcsodáltuk, amelyen vármegyénkből is több díjazott alkotó is szerepel munkáival. Ottlétünk alatt rövid kézműveskedésre is volt lehetőség, az érdeklődőbbek éltek is vele. Az épület Tetőtéri Rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornya. Az itt elhelyezett Magyarság Harangja minden nap 15 óra 13 perckor megszólal, másik öt határon túli hasonmás haranggal együtt.

A székház után a több mint 6 hektáron elterülő komplexum külső, főbb épületei, létesítményei előtt is sétát tettünk. Csoportkísérőnk élvezetes ismertetője után jól esett a finom ebéd, majd napunk zárásaként a Szeged Trumpet Ensemble (Szegedi Harsona Együttes) színvonalas, élvezetes koncertjét hallgathattuk meg.

Egy tartalmas, szép napot töltöttünk Lakitelken, a közművelődés országos központjában, amelyet köszönünk a Nemzeti Művelődési Intézetnek és kollégáinak.

VNB

 

ÁLLÁSPÁLYÁZAT – pénzügyi ügyintéző

A CSANÁDAPÁCAI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
pályázatot hirdet Közszolgálati jogviszony (Kttv.) keretében

pénzügyi ügyintéző (kardoskúti munkavégzés)

Munkakör/feladatkör betöltésére.
Tevékenységi kör (ellátandó feladatok):  Az ASP rendszer használatával pénzügyi-gazdálkodási feladatok ellátása kötelezettségvállalások nyilvántartása, utalások, számlázás; – költségvetési rendelet tervezet előkészítése Önkormányzat, és intézménye tekintetében; – a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tájékoztatók, beszámolók, zárszámadás előkészítése; – költségvetési támogatások igénylése, az azokkal való elszámolás; – a Magyar Államkincstár részére teljesítendő adatszolgáltatások elkészítése; – közreműködés pályázatok elkészítésében, elszámolásában; – költségvetési támogatások igénylése, az azokkal való elszámolás; – analitikus nyilvántartások vezetése; – a feladatkört érintő adatszolgáltatási feladatok ellátása. – vagyongazdálkodási feladatok ellátása; – számlák utalásra való előkészítése, határidőben történő utalása – megrendelések, szerződések készítése, kezelése, nyilvántartása; – könyvelési feladatok ellátása; – személyzeti ügyintézés, számfejtési feladatok KIRA rendszer alkalmazásával; – banki bizonylatok kinyomtatása, rendszerezése, könyvelőprogramba való feltöltése, – leltározási, selejtezési feladatok ellátása; – gyermekétkeztetés pénzügyi adminisztrációjában való közreműködés – bérleti szerződések ügyintézése; – iratkezelési feladatok ellátása; – adóigazgatási feladatok ellátása; – pénztárosi feladatok teljesítése.

Meghívó soros képviselő-testületi ülésre

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendes ülését 2024. március 28. (csütörtök) 09.00 órára összehívom, melyre ezúton meghívom.

Az ülés helye: A Hivatal tanácskozó terme

Nyílt ülés

Napirend tervezet:

 1, Beszámoló az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi munkájáról
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: Bohák János tűzoltóparancsnok

2.) Háziorvosi szolgálat tevékenységéről szóló beszámoló
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos

3.) Fogorvosi szolgálat tevékenységéről szóló beszámoló
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Tóth Máté fogorvos

4.) Védőnői szolgálat tevékenységéről szóló beszámoló
Előterjesztő:
Varga Pál polgármester, előkészítette: Tibáné Hamvasi Zsuzsanna területi védőnő

5.) Beszámoló a közös önkormányzati hivatal működéséről
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Lipták Péter jegyző

6.) 2024. évi közbeszerzési terv elfogadása
Előterjesztő: dr. Lipták Péter jegyző, előkészítette: dr. Lipták Péter jegyző, Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos, dr. Olasz Ágnes kirendeltség-vezető

7.) A szociális étkezési és személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások szolgáltatási önköltségének megállapítása és a térítési díjak felülvizsgálata
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: Kapuné Sin Anikó pénzügyi főtanácsos

8.) 2024. évi szociális tüzelőanyag pályázat benyújtása
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Lipták Péter jegyző, dr. Olasz Ágnes kirendeltség-vezető

9.) 49/2024. (II.21.) KT határozat visszavonása
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Olasz Ágnes kirendeltség-vezető

 10.) A pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló rendelet módosítása
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Lipták Péter jegyző, dr. Olasz Ágnes kirendeltség-vezető

11.) Döntés a Móra Ferenc Közösségi Színtér rendezvényeivel összefüggő kérdésekről
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: dr. Olasz Ágnes kirendeltség-vezető

12.) Egyebek

13.) Bejelentések

Zárt ülés

1, Szociális kérelmek elbírálása
Előterjesztő: Varga Pál polgármester, előkészítette: Prozlikné Csorba Melinda, hatósági ügyintéző

Kardoskút, 2024. március 22.

Varga Pál polgármester

Az előzetesen kiadott anyagok ITT érhetőek el.

Új ízek mutatkoztak meg a pörköltek hazájában


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Pálinkás jó estét kívánt a résztvevőknek Varga Pál polgármester a Kardoskúti Gasztro Est nyitányakor, amellyel kezdetét vette a kulináris élményeket hozó, színvonalas rendezvény a művelődési ház falai között.

A Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesület és a Móra Ferenc Közösségi Színtér közös szervezésében szakmabéliek mutatták be a pálinka mint alapanyag felhasználását egy teljes menüsoron keresztül. Előtte azonban Vargáné Neller Borbála, mint házigazda üdvözölte a szakembereket, résztvevőket, aki elmondta, hogy a rendezvénnyel a szervezők célja az volt, hogy a pálinka felhasználását megmutassák a különféle ételek és a cukrásztermék elkészítése során.

Ezután átadta a szót Szabó Lőrincnek, a helyi gasztro pálinka egyesület elnökének, aki természetesen az est főszereplőjéről, a minőségi pálinkáról, mint hungarikumról adott tájékoztatást a vendégeknek. Elmondta továbbá, hogy az egyesület tagjai szinte csak kiemelt, nagyobb országos és nemzetközi versenyeken indulnak, ahonnan mindig komoly minősítésekkel, érmekkel térnek haza. A Gasztro estre ezekből a saját, különféle gyümölcsökből készült, érmes pálinkákat biztosították a menüsor elkészítéséhez.

A bemutató első részében az A’la Bárd Középkori Étterem üzletvezetője üdvözölte a vendégeket, majd főszakácsuk, Dénes Viktor mutatta meg a közönségnek a „Hűsítő meggyleves dermedt habcsókkal” elnevezésű, meggypálinka felhasználásával készülő levest. Ezután főételként igazi ínyencség került bemutatásra: saját zsírjában sült kacsamell áztatott aszaltszilvával töltve, hozzá birspálinkával párolt lilakáposzta, aszaltszilvás csatni és burgonya rösti falatkák, amelyek ízléses kitálalásban kerültek a vendégek elé. Mindeközben a művelődési ház udvarán bográcsban különlegesség főtt, mely egyáltalán nem a Kardoskúton megszokott ízvilágű pörkölteket idézte. Mellis Csaba, az Élmény Étterem tulajdonosa, mesterszakácsa a Galyasági vegyes pörkölttel örvendeztette meg a vendégeket. Az étel kóstolása előtt Kristó István elmondta, a háromféle hússal készült ételbe szilvapálinka és vörösbor is került. Erőteljes, egyedi ízvilága sikert aratott a vendégek körében.

Végezetül, de nem utolsó sorban – a desszertek koronázatlan királya – Ficsor Zoltán Príma-díjas, aranykoszorús cukrászmester erre az alkalomra megálmodott süteménye következett. A mestercukrász egy fortélyt is elárult: a mézes süteményalapra – a megfelelő egyenletes eloszlás érdekében – kompresszor segítségével fújta szét a  szilvapálinkát, ami jól dominált a Kardoskútiak körében tudvalevően kedvelt madártejes krémmel, ebben a gyönyörűen kitálalt süteménykreációban. El kell mondani azt is, hogy a mestercukrász és felesége, gyermeke sem maradt a háttérben a rendezvény ideje alatt. A szervezők munkáját nagyban segítve szervírozott, felszolgáltak és mindenkit kedves szóval köszöntöttek az asztaltársaságoknál. Ficsor Zoltán Kardoskúti Fütyülős süteménye zárta a kulináris élmények sorát. A kóstolók közben Pintér Vili hangulatos háttérzenéje biztosította a kifogástalan jóhangulatot a rendezvényen.

Ezúton köszönjük meg a rendezvényhez nyújtott támogatást Kardoskút Község Önkormányzatának.

Továbbá a szakemberek közreműködését, akik munkájukkal járultak hozzá a gasztro est színvonalas lebonyolításához: Kristó István üzletvezető, Mellis Csaba mesterszakács, Dénes Viktor főszakács, Ficsor Zoltán aranykoszorús mestercukrász és kedves családja,

Tájékoztatás – Választás 2024

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. június 9-ére tűzte ki az Európai Parlament tagjainak és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontját. A jelölő szervezetek 2024. március 12. naptól kérhetik nyilvántartásba vételüket a júniusi általános választásokra a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál.
A választási eljárásban használatos nyomtatványok elérhetőek a www.valasztas.hu/europai-parlamenti-valasztasok1 internetes aloldalon.
Az idei választások különlegessége, hogy a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban kerülnek megválasztásra az európai parlamenti képviselők, az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.
A választással kapcsolatos legfontosabb határnapok a következők:
A választópolgárok számára 2024. április 4-étől válik elérhetővé a választásokkal kapcsolatos kérelmek benyújtása, úgy mint átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.
Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya 2024. április 20-án kezdődik meg. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.
Az európai uniós állampolgárok 2024. május 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.
Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.
A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a https://www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai az önkormányzati hivatal elérhetőségein készséggel válaszolnak a választópolgárok esetlegesen felmerülő, választási eljárással kapcsolatos kérdéseire!

Dr. Lipták Péter HVI vezető

Főhajtással adóztunk a Hősök emléke előtt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút községben az ünnep előestéjén hívtuk közös megemlékezésre az érdeklődőket. Varga Pál polgármester ünnepi beszédében visszatekintett és felelevenítette a forradalom és szabadságharc történéseit. Párhuzamot vont az egykori hősök tettei és a ma élő nemzet kötelessége között. A művelődési ház nagytermében a békéscsabai Jókai Színház művészeinek műsora zárta a megemlékezés első részét. A folytatásban zeneszó mellett fáklyás felvonulás indult Kardoskút utcáin. Megérkezve a Március 15. térre, a Hősök Emlékművénél a képviselő-testület, a helyi civil szervezetek vezetői és az emlékezők rótták le kegyeletüket. Az este tábortűz melletti beszélgetéssel zárult.

VNB

Első alkalommal, hagyományt teremtve


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nemzetközi Nőnap alkalmából -első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal – községi ünnepségre várta a település hölgy lakóit március első hétvégéjén.

Elsőként Varga Pál polgármester ünnepi gondolatait mondta el a közel száz résztvevőnek. Ezután Őzse Zoltán, a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület elnöke saját, nőnapra íródott verse aratott sikert, majd Hevesi Imre és Szabó Ila nívós, zenés-verses műsorát hallgathatták meg a hölgyek. A jó hangulatban telt ebédes összejövetelről a következő Kardoskúti Hírmondó hasábjain részletesebben is olvashatnak.

Köszönjük támogatóinknak, elsőként a Kardoskúti Főzőcsapatnak az önkéntes vállalást a finom gulyásleves elkészítésére, a kardoskúti Mindig Dekornak a szép teremdíszítést!

VNB

PÁLYÁZATI KIÍRÁS CIVIL SZERVEZETEK 2024. ÉVI TÁMOGATÁSÁRA

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Önkormányzat költségvetésében civil szervezetek számára elkülönített keret terhére.

Támogatási cél:

Pályázat alapján a civil szervezetek részére támogatás nyújtható

  • működési kiadásaik finanszírozásához,
  • a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósításához,
  • a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához,
  • hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások fedezéséhez.

Pályázatot nyújthat be:

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Ectv.) alapján Magyarországon nyilvántartásba vett civil szervezet, civil társaság, mely:

  1. a) tevékenységét elsősorban Kardoskút község lakosainak érdekében végzi, vagy a kérelmében megjelölt célt Kardoskút község lakosainak érdekében kívánja megvalósítani,
  2. b) a civil szervezetet a bíróság nyilvántartásba vette és a létesítő okiratának megfelelő tevékenységet ténylegesen végzi,
  3. c) a szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete és működése pártoktól független,
  4. d) az Önkormányzat felé fennálló tartozása nincs.

BŐVEBBEN….

Letölthető adatlapok ITT…

2011 óta vándorol a kupa


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskúti kötődésű amatőr játékosoknak hirdette meg a Móra Ferenc Közösségi Színtér és a Klub 120 Biliárd Egyesület az idei évi Kardoskút Kupa Biliárdversenyt.

Hagyomány, hogy év elején rendezzük meg a művelődési ház nagytermében amatőr játékosok számára ezt a háziversenyt, így most február 17-re esett a választás. A pandémiás időszak miatt 3 évig pihent a serleg a korábbi győztes polcán. Az idei évi felhívásra tízen neveztek, három asztalon zajlott a sportszerű játék. A főszervező, Seres Péter ismertette a játékszabályokat, majd kezdetét vette a baráti, jó hangulatú játék. Két csoportból került ki a négy továbbjutó, akik közül a győztesek mérkőztek meg az elsőségért, a vándorkupáért.

Az idén az alábbi eredmények születtek:

1, Kovács János
2, Zsingor Zoltán
3, Kocsány Csaba
4, Varga Pál

VNB

Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat – 2024

A Móra Ferenc Közösségi Színtér meghirdeti

a Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázatot.

A pályázat részletes ismertetése

A pályázat neve: Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat, 2024

A pályázat kiírója: Móra Ferenc Közösségi Színtér, Kardoskút

Pályázati kategóriák: 1.: vers kategória; 2. : próza kategória

A pályázók köre: nyugdíjas korúak, leszázalékolt- illetve korkedvezményes nyugdíjasok

A pályamunkákat Times New Roman betűtípussal, 12- es betűmérettel gépelve 3 példányban a pályázat kiírója címére postai úton és e-mail címére is kérjük elküldeni: muvelodesihaz@kardoskut.hu

Beküldési cím:

Móra Ferenc Közösségi Színtér
Vargáné Neller Borbála részére
5945, Kardoskút, Március 15. tér 1.  

A pályázat postára adásának határideje: 2024. április 30.

Érvényes pályázati feltételek:
– kizárólag saját, magyar nyelven íródott alkotással lehet pályázni.
– a kiírónál a korábbi években már bírált művek jelen pályázatban érvénytelennek minősülnek
– vers kategóriában legfeljebb 5 verssel lehet pályázni

– próza kategóriában legfeljebb 5 írásművel lehet pályázni, amelyek össz. terjedelme legfeljebb 10 db A/4-es gépelt oldal.
– a fentiekből következően, egy alkotó – amennyiben mindkét kategóriában nevez –
maximum 5-5 db pályamunkát küldhet be.
– a Pályázó a pályázat beküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy alkotásaiból a pályázat kiírója válogasson és egy vagy több közülük ellenszolgáltatás nélkül megjelenjen a Kardoskúti Antológia soron következő kötetében.
– a Pályázó a pályázat lebonyolítása során felvállalja a teljeskörű nyilvánosságot.

A Pályázat kiírója fenntartja a jogot arra, hogy amennyiben járvány- vagy bármely vis major helyzet megköveteli, abban az esetben az értékelést a személyes megjelenés helyett írásban küldi meg a Pályázónak.

A díjkiosztó ünnepség pontos időpontjáról 2024 augusztusában meghívót küldünk minden Pályázónak.

A pályázattal kapcsolatban egyéb információ a 06-20-291-96-88-as telefonszámon kérhető Vargáné Neller Borbálánál. 

A pályázat megjelenési időpontja: 2024. február 15.

Falusi svédasztal


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Volt eszem-iszom, dínomdánom, az idei első bálra ismét megtelt a kardoskúti kultúrház nagyterme a szórakozni vágyókkal.

A farsangi időszakot lezáró utolsó hétvégére a Kardoskúti Motoros- és Veteránjárművesek Baráti Egyesülete szervezett a Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesülettel karöltve vidám farsangi bálat. A főszervező motoros egyesület elnöke, Gál Mihály és a gasztro egyesület elnöke, Szabó Lőrinc Varga Pál polgármesterrel együtt köszöntötte a mulatság résztvevőit. A vacsora előtt fogadóitallal, az est folyamán a helyi egyesület minősített, különféle gyümölcsökből készített pálinkáit kóstolhatták a vendégek. Vacsoraként a helyi disznótoros finomságok kerültek terítékre: úgymint orjaleveles gazdagon, húsos káposzta, sült hurka-kolbász és a frissen sült töpörtyű. A hangulatról a Mixer együttes gondoskodott. Ismét egy színvonalas rendezvény került megrendezésre községünkben, köszönet a sok önkéntes közreműködő munkájáért!

VNB

Megszakítás